Sanat:Etymologiawiki

From Sanat
Jump to: navigation, search

Tämä sivu toimii Sanat-wikin sisäisenä portaalina uralilaisen etymologiawikin tarpeisiin.

Uutisia

  • 14.5.2020: Verkkosanakirjalle on luotu oma etusivu https://blogs.helsinki.fi/etymologinenverkkosanakirja/, josta pääsee lukemaan 50:tä ensimmäistä yleistajuista sana-artikkelia.
  • 22.8.2019: FM Juha Kuokkala on liittynyt EVE-projektin uusimmaksi jäseneksi.
  • 21.8.2019: Yhteissuomalaisen sanaston vastinesarjat sekä joukko täydentävää kantasuomen sanastoa ovat nyt saapuneet etymologiawikiin sen ensimmäisenä suurempana aineistolatauksena. Aineistoon voi wikin sisällä linkittää uudella (toistaiseksi ei erityisen monimutkaisella) mallineella Malline:mksm.
  • 9.6.2019: Uutisosasto on avattu. Uutisia tullaan päivittämään sitä mukaa kun projektiin valmistuu uusia sisältöjä tai ohjeita, tai aloitetaan uusien osien työstämistä.
  • 6.6.2019 järjestettiin ensimmäinen etymologiawikin toimintaa esittelevä ja toimitusta ohjeistava työpaja Helsingin yliopistolla.

Tarpeellisia sivuja

Itämerensuomalainen etymologiawiki

Etymologiawikin ensimmäinen vaihe on Koneen säätiön rahoittama kolmivuotinen projekti "Suomen vanhimman sanaston etymologinen verkkosanakirja" (lyhyesti EVE), jossa luodaan suomenkielinen kantasuomen etymologinen sanakirja. Sanakirjan etusivu löytyy osoitteesta Etymologiawiki. Sanakirjan artikkelit sijoitetaan nimiavaruuteen EVE:, joka on ainoastaan ylläpidon ja projektin jäsenten muokattavissa (käyttäjäryhmä etymologisen verkkosanakirjan toimittajat).

Sanakirja perustuu uralilaiskielten etymologiseen tietokantaan. Tämä sijoitetaan erilliseen nimiavaruuteen Etymologiadata:, ja muillekin käyttäjille voidaan myöntää muokkausoikeudet sinne. Tietokannan ensimmäinen vaihe perustuu Petri Kallion laatimaan Yhteissuomalaiseen sanastoon (YSuS) ja täydentyy EVE-projektin aikana Suomen sanojen alkuperän (SSA) tiedoilla.

Käyttäjät

Etymologiawikissä tällä hetkellä toimivat käyttäjät ovat EVEn jäsenet Sampsa Holopainen, Santeri Junttila, Petri Kallio, Juha Kuokkala ja Juho Pystynen sekä joukko vapaaehtoisia wikikäyttäjiä (käyttäjäryhmä etymologit).