Sanat:Etymologiawiki

From Sanat

Tämä sivu toimii Sanat-wikin sisäisenä portaalina uralilaisen etymologiawikin tarpeisiin.

Uutisia

 • 9.7.2022: Etymologinen verkkosanakirja EVE on julkaissut 78 uutta yleistajuista hakusana-artikkelia, enimmäkseen aakkosten loppupuolelta. Yhteensä sanakirjassa on nyt 269 hakusanaa.
 • 14.4.2022: Etymologinen verkkosanakirja EVE on julkaissut tänään 11 uutta K-alkuista yleistajuista hakusana-artikkelia. Yhteensä sanakirjassa on nyt 191 hakusanaa, joista 130 aakkosväliltä A–K.
 • 24.10.2021: Etymologinen verkkosanakirja EVE on julkaissut tänään 30 uutta yleistajuista hakusana-artikkelia aakkosväliltä A–J. Yhteensä sanakirjassa on nyt 180 hakusanaa, joista sata aakkosväliltä A–J.
 • 23.1.2021: Etymologisen verkkosanakirjan esittelyvideo on julkaistu sivulla https://blogs.helsinki.fi/etymologinenverkkosanakirja/esittelyvideo/. Puolituntinen esittelyvideo on suunnattu kaikille verkkosanakirjan käyttäjille, myös sen tekemisestä kiinnostuneille alan tutkijoille. Yleistajuisia hakusana-artikkeleita on nyt noin 150.
 • 13.1.2021: Kahdeksalle hakusanalle on valmistunut alustava luonnos tutkimussivuksi: Luokka:Tutkimussivut. Tutkimussivulta näkyy hakusanan etymologia, sen tutkimushistoria ja siitä parhaillaan käytävä keskustelu. Tutkimussivujen tavoitteena on joukkoistaa etymologian tutkijat mukaan verkkosanakirjaa tekemään.
 • 5.1.2021: Verkkosanakirjan rakenteesta ja toimitusperiaatteista kertova englanninkielinen artikkeli Digital Etymological Dictionary of the Oldest Vocabulary of Finnish on ilmestynyt.
 • 3.12.2020: EVE-etusivulle ei muutamaan päivään päässyt blogs.helsinki.fi-alustan päivityksen takia. Nyt etusivu toimii taas.
 • 20.10.2020: Etymologinen verkkosanakirja EVE on julkaissut tänään 64 uutta yleistajuista hakusana-artikkelia. Yhteensä sanakirjassa on nyt 114 hakusanaa. Iso osa hakusanoista on kantasuomen vanhimpia, arjalais- ja balttilaisperäisiä lainoja, joihin EVE:n tämänhetkiset toimittajat Santeri Junttila ja Sampsa Holopainen ovat parhaiten perehtyneet. Hakusanat painottuvat myös aakkosten alkupäähän, jonka tärkeät lähdeteoksemme, Suomen murteiden sanakirja SMS (L-kirjaimeen asti) ja Eesti murrete sõnaraamat EMS (O-kirjaimeen asti) jo kattavat.
 • 14.5.2020: Verkkosanakirjalle on luotu oma etusivu https://blogs.helsinki.fi/etymologinenverkkosanakirja/, josta pääsee lukemaan 50:tä ensimmäistä yleistajuista sana-artikkelia.
 • 22.8.2019: FM Juha Kuokkala on liittynyt EVE-projektin uusimmaksi jäseneksi.
 • 21.8.2019: Yhteissuomalaisen sanaston vastinesarjat sekä joukko täydentävää kantasuomen sanastoa ovat nyt saapuneet etymologiawikiin sen ensimmäisenä suurempana aineistolatauksena. Aineistoon voi wikin sisällä linkittää uudella (toistaiseksi ei erityisen monimutkaisella) mallineella Malline:mksm.
 • 9.6.2019: Uutisosasto on avattu. Uutisia tullaan päivittämään sitä mukaa kun projektiin valmistuu uusia sisältöjä tai ohjeita, tai aloitetaan uusien osien työstämistä.
 • 6.6.2019 järjestettiin ensimmäinen etymologiawikin toimintaa esittelevä ja toimitusta ohjeistava työpaja Helsingin yliopistolla.

Tarpeellisia sivuja

Perusohjeet muotoilua varten löytyvät sivulta Ohje:Wikisyntaksi.

Keskustelijoille

Toimittajille

Itämerensuomalainen etymologiawiki

Etymologiawikin ensimmäinen vaihe on Koneen säätiön rahoittama kolmivuotinen projekti "Suomen vanhimman sanaston etymologinen verkkosanakirja" (lyhyesti EVE), jossa luodaan suomenkielinen kantasuomen etymologinen sanakirja. Sanakirjan etusivu löytyy osoitteesta Etymologiawiki. Sanakirjan artikkelit sijoitetaan nimiavaruuteen EVE:, joka on ainoastaan ylläpidon ja projektin jäsenten muokattavissa (käyttäjäryhmä etymologisen verkkosanakirjan toimittajat).

Sanakirja perustuu uralilaiskielten etymologiseen tietokantaan. Tämä sijoitetaan erilliseen nimiavaruuteen Etymologiadata:, ja muillekin käyttäjille voidaan myöntää muokkausoikeudet sinne. Tietokannan ensimmäinen vaihe perustuu Petri Kallion laatimaan Yhteissuomalaiseen sanastoon (YSuS) ja täydentyy EVE-projektin aikana Suomen sanojen alkuperän (SSA) tiedoilla.

Käyttäjät

Etymologiawikissä tällä hetkellä toimivat käyttäjät ovat EVEn toimittajat Sampsa Holopainen, Santeri Junttila, Petri Kallio, Juha Kuokkala ja Juho Pystynen sekä joukko vapaaehtoisia wikikäyttäjiä (käyttäjäryhmä etymologit).