Sanat:EVE/Keskusteluohjeet

Sanatista

Keskustelusivujen käyttöoikeudet ja julkisuus

Wikin keskustelusivut ovat avoinna kaikille Sanat-wikin käyttäjille. Käyttäjäryhmään etymologi hyväksytyt käyttäjät pystyvät lisäksi toimittamaan ja korjaamaan etymologiatietokannan sisältöä.

Wikin ylläpitäjillä on valtuudet estää käyttäjät, jotka käyttäytyvät häiritsevästi tai haitallisesti.

Keskustelusivut ovat julkisia ja kenen tahansa luettavissa (samoin kuin wikin kaikki muukin sisältö). Jos et halua jonkin kommenttisi tulevan julkiseen tietoon, älä lähetä sitä wikiin.

Keskustelusivut ovat epämuodollisia, mutta niillä esitettyjä kommentteja voi kohdella twiittien tai blogimerkintöjen tapaisina verkkojulkaisuina. Niihin on siis tarvittaessa mahdollista viitata myös painetuissa julkaisuissa. Usein ennen viittaamista on kohteliasta tiedustella jonkin huomion esittäneeltä tutkijalta, onko hän mahdollisesti aikeissa julkaista tai jo julkaissut sen jossain muussakin yhteydessä.

Tällä hetkellä itämerensuomalaisten sanueiden (kielikoodi imsm) etymologiadata -sivuille on aloitettu heijastamaan sivuihin liittyvää etymologista keskustelua. Keskustelusivujen sisältöä, esim. puhtaasti sivun toimittamista koskevia huomioita, voi myös merkitä heijastamattomaksi wikikoodiparilla <noinclude>…</noinclude>. Vrt. esimerkki: Etymologiadata:imsm:latu.

Keskustelujen sijainti ja löytäminen

Jokaisella wikin sivulla on siihen liittyvä oma, erillinen keskustelusivunsa, joka löytyy ylävasemmalta Keskustelu-linkistä. Kaikki tiettyyn wikin osa-alueeseen liittyvät keskustelusivut muodostavat oman ns. sivuavaruutensa, ja ne voi tunnistaa sivun osoitteessa näkyvästä etuliitteestä, esim. Keskustelu mallineesta: tai Vepsä talk:. Etymologinen keskustelu toivotaan käytävän tutkimussivujen keskustelusivuilla, joita wikissä on siis jokaiselle kantasuomalaiselle sanueelle omansa. Näiden etuliite on Etymologiadata talk:. Näiden keskustelusivujen sisältö näytetään käytännöllisyyden vuoksi myös suoraan vastaavan tutkimushistoriasivun alareunassa.

Aloitettuja etymologisia keskusteluita voi selata wikin sivuhakemistosta, joka löytyy myös oikean yläkulman Työkalut-valikosta: ToimintosivutKaikki sivut. Keskusteluja sisältäville tutkimussivuille on nyt myös oma luokka:Keskustelun alaiset tutkimussivut.

Wikin yleisen haun voi kohdistaa keskustelusivujen sisältöön: valitse Laajennettu ja täältä haluamasi sivuavaruudet. Toistaiseksi wikitoimituksen suunnitelmissa ei ole tarkempien rakenteistettujen hakutoimintojen luomista keskusteluille.

Yleisempi keskustelu esim. wikin käytänteistä toivotaan toistaiseksi keskitettävän sivulle Keskustelu Sanatista:Etymologiawiki.

Keskustelujen seuraaminen

Keskustelujen pääasiallinen seuraamistapa on wikin oma tarkkailulista-toiminto. Sivun seuraaminen lisää tarkkailulistalle myös siihen liittyvän keskustelusivun. Voit lisätä tarkkailulistallesi miten monta sivua vain haluat. Sivu lisätään seurattavaksi oikean yläreunan tähtipainikkeesta, linkki tarkkailulistaan löytyy samoin oikeasta yläreunasta.

Käyttäjäasetuksissa on mahdollista laittaa päälle sähköpostimuistutukset tarkkailulistan muutoksista, joko vain oleellisista tai myös pienistä muutoksista. (Emme suosittele jälkimmäistä vaihtoehtoa: tietokannan tekninen tai toimituksellinen päivittäminen voi tulla tuottamaan satoja tai jopa tuhansia pieniä muutoksia lyhyessä ajassa.) Kokonaan uusien sivujen luomisesta ei ole mahdollista lähettää sähköpostimuistutuksia.

Jos haluat lisätä tarkkailulistallesi suuren määrän sivuja, esim. jokaisen wikissä olevan etymologiatietueen, ylläpito voi tehdä tämän puolestasi könttänä; tässä tapauksessa ota yhteyttä.

Uusia ja vastikään muuttuneita sivuja voi seurata myös Tuoreet muutokset -sivulta. Listausta voi rajata haluamillaan suodattimilla (esim. nimiavaruus "Etymologiadata talk"), jotka kirjautunut käyttäjä voi myös kirjanmerkkikuvakkeista tallentaa itselleen oletusarvoisena käytettäviksi.

Keskustelujen aloittaminen ja käyminen

Jos jonkin sanan keskustelusivulle ei ole kirjoitettu vielä mitään, yläpalkin Keskustelu-linkki näkyy punaisena. Voit aloittaa sivun lisäämällä sinne kommenttisi. Ensimmäisenä kirjoittajana saattaa olla hyvä lisätä kommenttiisi otsikko, joka erottaa sen muista aiheista. Jos keskustelusivu on jo aloitettu, yläpalkissa näkyy lisäksi painike Lisää aihe, jolla voit luoda uuden, oman otsikkonsa alaisen osion.

Muista lisätä allekirjoitus jokaisen lähettämäsi kommentin loppuun! Tämä onnistuu joko muokkauskentän allekirjoitus -painikkeesta tai merkinnällä --~~~~.

Lähettämäsi viestit on syytä jotenkin erotella muiden käyttäjien viesteistä. Selkeä tapa on käyttää sisennyksiä, muitakin mahdollisuuksia voi käyttää harkinnan mukaan.

Jot tarvitset tarkempia ohjeita wikitekstin kirjoittamiseen ja muokkaamiseen, katso sivu Ohje:Wikisyntaksi.

Mistä löytää lisää apua

Jos sinulla on projektiin osallistumiseen liittyviä kysymyksiä, joihin et löydä vastausta, jätä kommentti tämän ohjeen keskustelusivulle tai ota yhteys johonkuhun ylläpitäjään.