Etymologiadata:imsm:sara-jas

From Sanat

*sarajas

Vastineet:

  • Suomi: sarajas
  • Karjala:
  • Vepsä:
  • Vatja:
  • Pohjoisviro:
  • Eteläviro:
  • Liivi:

mksm. *sara-jas < kksm. *sara < vksm. *sara (P.K.)

SSA:n sana-artikkeli

Etymologiadata:imsm:sara-jas/ssa

SSA:n jälkeen kannatetut etymologiat

Etymologiadata:imsm:sara-jas/th

Keskustelu

Sanan sarajas periytyminen kantasuomesta vaikuttaa suppean levikin valossa epävarmalta (eikä etäsukukielistäkään löydy uskottavia vastineita), joten herää kysymys, kannattaako tätä sanaa pitää mukana YSuS:ssa ja tässä sanakirjassa. Arjalaisetymologian valossa sana tietysti voisi olla vanha, mutta juuri tämän pelkästään suomeen ja sielläkin pelkästään kansanrunouteen rajoittuvan levikin takia arjalaisetymologia on myöskin epävarma, vaikka muodollisesti ihan mahdollinen olisikin.

Aiemmin oli *latu-sanan yhteydessä puhetta siitä, että kantasuomea myöhemmiksi osoittautuvia tapauksia ei kannata sen enempää työstää. Toisaalta latu on jo päätynyt sittemmin tutkimussivuksikin, ja onhan epäuskottavienkin tapausten tutkimushistorian esittely kyllä hyödyllistä ja arvokasta sinänsä. On tietysti myös mahdollista, että tällaiset sanat osoittautuvat lopulta vanhoiksi, vaikka tällä hetkellä ne näyttäisivät kantasuomea nuoremmilta. --Sampsa Holopainen (keskustelu) 6. helmikuuta 2021 kello 01.39 (EET)

Noin merkityksensä kannalta tällainen kansanrunouden myyttinen meri, vieläpä muoto-opillisesti analysoimattomissa oleva, tuntuu kyllä suunnilleen parhaalta mahdolliselta kandidaatilta sanalle, joka olisi kapeasta levikistä huolimatta ikivanhaa alkuperää.
Näin kansanrunouden paikannimien tiimoilta, mikä muuten mahtaa olla Sariolan alkuperä? Selvästi -la-johdos, mutta olisiko loppuosa myös sitten *sarij-o < *sarəja? --J. Pystynen (lähetä viesti) 8. kesäkuuta 2021 kello 01.35 (EEST) 

Saamelaislaina?

Tähän ehkä voisin kuriositeettina kirjata taannoittaisen etymologia-ajatukseni, joka tuli mieleen, kun etsin rinnakkaistapauksia konsonanttisubstituutiolle mahdollisessa lainassa saamen *poacōj > (k)sm. poro. Ajatus oli, että isoa vesialuetta merkitsevä sarajas tulisi saamen johdosadjektiivista *čācāje̮j (saP čáhccái) ’vetinen’, attribuuttimuodossa *čācāje̮s (saP čáhccás, esim. čáhccás jeaggi 'vetinen suo'). Pidin tätä kuitenkin niin spekulatiivisena etymologiana, etten viitsinyt laittaa edes alaviitteeksi 2018-artikkeliini, jossa poroa käsittelin. --Juha Kuokkala (keskustelu) 8. kesäkuuta 2021 kello 01.47 (EEST)