Etymologiadata talk:imsm:häi-/KBL

From Sanat
Jump to navigation Jump to search

Geminaatta *-jj- on toki mahdollinen, selvästi kantasuomalaisena *äijä, myöhemmin lisäksi ainakin sm. heija, leija (jotka minusta lienevät tekijännimijohdoksia, mutta ei asiasta enempää tässä). Itämerensuomen perintösanastossa esiintyy kohtalaisen usein konsonanttiyhtymiä joista tunnetaan vain yksi esimerkki, esim. *aivo < *-jŋ-, ja jos jokin sana vain sopii kantasuomen–kantauralin yleiseen fonotaksiin, niin en näkisi asiassa periaatteellista ongelmaa. Sen sijaan kannan *häikä- rekonstruoitavuus noin muutenkin kyllä näyttäisi perusteelta ainakin selitykselle he/äijäistä < *he/äiɣä-ise-, joka länsimurteissa on ihan äännelaillinenkin. — Onko "kksm" muuten kirjoitusvirhe? En näe mitään syytä miksi ainoastaan suomen murteissa esiintyvä (ali)sanue olisi oletettava keskikantasuomessa johdetuksi.

Hyviä huomioita, korjasin tekstin nyt näitten tasalle ja poistin ylimääräisen 'kksm':n. --Sjunttila (keskustelu) 24. maaliskuuta 2020 kello 23.08 (EET)

Asujen heijaista, heijastaa takavokaalisuus näyttää toistaiseksi olevan vailla eksplisiittistä selitystä. Oletko mahdollisesti ajatellut tämänkin olevan heija-sanueen vaikutusta? --J. Pystynen (lähetä viesti) 23. helmikuuta 2020 kello 12.57 (EET)

Olen, mutta se oli jostain syystä jäänyt merkitsemättä. Kiitos huomiosta! --Sjunttila (keskustelu) 24. maaliskuuta 2020 kello 23.08 (EET)

Petrillä on uusi, paremmin perusteltu käsitys äi > ei-muutoksen ehdoista. Sovelsin sitä nyt tähän ja se mullisti käsitykseni tästä sanueesta.--Sjunttila (keskustelu) 5. toukokuuta 2020 kello 17.37 (EEST)