Nikkilän lainasanat/lieri

Sanatista

lieri

lieri 'joukko, lauma'

< ru. fler(e) 'moni, usea, monet, useat'

Toimittajan huomiot
Äänneasut lieri Odotuksenmukainen äänneasu olisi pikemminkin *leiri, sillä ruotsin fler(e) palautuu muinaisruotsin asuun flaira, ja suomenruotsissa yleisin murreasu lukuunottamatta Ahvenanmaata on edelleen fleir. Joka tapauksessa on oletettava, että lainanantajakielimuodossa oli jo tapahtunut monoftongiutuminen *ai > e. Toisaalta pitkä e-äänne substituoitui suomessa nuoremmissa lainoissa yleisimmin muotoon ei, vrt. ru. greve > sm. kreivi.
Merkitys joukko, lauma Semanttinen yhteys on sikäli selkeä, että joukko tai lauma koostuu joka tapauksessa useammasta yksilöstä. Nikkilä ei kuitenkaan esitä paralleelitapauksia tällaiselle kehitykselle.
Murrelevikki HämP osaksi, Hämeenkyrö Levikkialue ei ole ruotsinkielisten alueiden välittömässä läheisyydessä. Sanan kulkeutuminen rannikolta sisämaahan olisi silti mahdollinen.
Nikkilän arvio ok Etymologia ei vakuuta äännekehitysten kronologian ongelmallisuuden takia.

Osmo Nikkilän oma kommentti

lieri 'joukko, lauma'

Tätä sanaa on murteissa tunnettu Tampereen (itäisissä) ympäristöpitäjissä (Messukylä, Lempäälä, Kangasala, Eräjärvi, Sahalahti, Juupajoki) ja Hämeenkyrössä, esim. "koko liäri mukuloita" [= lapsia] (Messukylä), "Tuala naapuritalosa on aika liäri lampaita" (Hämeenkyrö). Kuten esimerkit osoittavat, se esiintyy yleensä yksikön nominatiivimuodossa ja konneksiossa lieri jotakin.

Tämä sana voisi olla lainaa ruotsin sanasta fler(e) 'moni, usea, monet, useat', muin.ruots. fleri, flera jne. Tässä tapauksessa fl- on korvattu l-:llä; esim. Hämeenkyrössä olisi voinut odottaa myös pl-alkuista muotoa, mutta tällaiset tapaukset näyttäisivät plie-tavuisissa muodoissa puuttuvan. Lainan vanhuuteen (muinaisruotsalaiseen lainaan) voisi viitata e > ie -muutos; yleensä e on tällaisissa tapaukissa suomen murteissa edustettuna joko e:llä tai ie:llä. Mutta samalla tavalla kuin tuon ajan o > uo, ö > üö, voi pitää mahdollisena, että lainasanojen joukossa on myös ie-tapauksia. Sitä paitsi e > ei olisi johtanut leiri-muotoon.

Katso myös

leisio

Etusivulle