Etymologiadata talk:imsm:valëh
valëh ⇐ vala?
Ehdotin nyt yleistajuisen etymologiasivun luonnoksessa EVE:valhe, että valaa-verbin sijaan valëh olisi paremminkin johdos vala-substantiivista. Kritiikkiä ja parannusehdotuksia otetaan vastaan. Ennen kaikkea tuossa SSA:n esittämässä vanhassa etymologiassa on ongelmallista, että vanhat deverbaalijohdokset ovat yleensä -ek, ei -eh-nomineja. Onko tätä johtosuhteen mahdollisuutta aiemmin esitetty spesifimmin kuin SSA:n "vrt. myös"? --Juha Kuokkala (keskustelu) 20. kesäkuuta 2021 kello 04.52 (EEST)
- Niin, SSA sanoo myös sana-artikkelissa vala: "Ehkä onomat. sana, vrt. valehdella - - ja valittaa - -." Että tuota. Mitähän tässä nyt on ajateltu. --Juha Kuokkala (keskustelu) 20. kesäkuuta 2021 kello 06.01 (EEST)
Muuten onkohan tuolle venäjän лить-verbin merkitykselle ’puhua perättömiä’ jotain muuta lähdettä kuin SKES (s.v. valaa, valhe)? Kuusisen–Ollikaisen venäjän sanakirja ei sellaista tunne, ja Koivulehto 1998 viittaa myös asiassa SKES:iin. Pitäisi varmaan katsoa murresanakirjoista. --Juha Kuokkala (keskustelu) 20. kesäkuuta 2021 kello 04.54 (EEST)
Eteläviro
Eteläviron sanan kuuluminen tähän epäilyttää. EES pitää sitä lainana alasaksista. Pohjoisvirossakin on võlts. a > õ voi varmasti tässä olla aika tuorekin (ekspressiivislähtöinen?) muutos. Kysyin Petriltä ja hän piti epäilystä perusteltuna, joten merkitsen vastineen kahdella kysymysmerkillä.--Sjunttila (keskustelu) 2. heinäkuuta 2022 kello 16.16 (EEST)