Etymologiadata talk:imsm:humar
Mihin tässä perustuu rekonstruktio *humar, kun eihän juuri semmoisen muodon jatkajaa taida löytyä itämerensuomesta ollenkaan? Ylivoimaisesti laajalevikkisimpiähän ovat hm-yhtymän sisältämät muodot (*huhmar ~ *hūhmar ~ *huhme̮r), ja sen lisäksi tavataan suppealevikkisemmät *hummar ~ *humme̮r (kaakkoismurteissa, vatjassa), *hūmar (paik. savossa, karjalassa) sekä *humbar (lyydissä, vepsässä). Muodon *humar jatkajia en ainakaan äkkiseltään löytänyt mistään, ja koko oletus semmoisesta lähtömuodosta taitaakin perustua vain oletettuihin mordvan ja marin vastineisiin (mdE čovar, M šovar; MariL šuer, I šuar 'huhmar'). Näitähän on pyritty johtamaan kantamuodosta *šumar, mutta koko etymologia näyttää minusta perusteettomalta kun eiväthän mordvan ja marinkaan muodot edes viittaa sanansisäiseen *m:ään. Marista ei käsittääkseni löydy minkäänlaista uskottavaa paralleelia oletetulle *m:n kadolle (on kyllä ehdotettu että mariL lo 'väli, rako' olisi sm. loma-sanan vastine, mutta paljon uskottavampi olisi yhdistys sanaan lovi). Koko rinnastus näyttää olevan hyvin huteralla pohjalla. --Ante Aikio (keskustelu) 18. marraskuuta 2022 kello 00.33 (EET)
- Petri ei ole ollut wikissä järin aktiivinen, mutta arvelisin samoin rekonstruktion ottaneen sivustatukea mordvasta–marista esitetyistä vastineista.
- Lyydin–vepsän yks.nom. humbar on vakioselitykseltään (Tunkelo 1946: 414, Turunen 1950: 148, Itkonen Vir. 1987: 183) obliikvisijoista yleistetty: *huumare- > *huumre- > *huumbre- > etelälyydi, vepsä humbre- (ja pohjois–keskilyydissä lopuksi tästä vielä analogisesti humbare-). Myös *huhmre- voisi ehkä ajaa saman asian. Myös huuh-asut selvästi ovat sekundäärejä: pitkä vokaali tässä asemassa (*hVhC-) on itäsuomessa–karjalassa täysin säännöllinen, haahmo, hiehvo, huohtaa, huuhkaja jne. (lisää em. Itkosen artikkelissa). Kantasuomalaiseksi parhaiten tarjolla ovat siis asut *huumar ja *huhmVr, mutta tosiaan tuskin **humar.
- Tapaukseen *kamahlo verraten olen joskus miettinyt, pitäisikö rekonstruoida *humahri ja sitten hieman vastaavia metateesejä (laajemmassa mittakaavassa laajemman loppuheiton ajamana?), mutta kaikkea tämä ei ratkaisisi. --J. Pystynen (lähetä viesti) 19. marraskuuta 2022 kello 18.01 (EET)