Etymologiadata talk:imsm:haraga

Sivun sisältöä ei tueta muilla kielillä.
Sanatista

Lopputavu

Siirretty keskustelu sivulta Etymologiadata talk:imsm:haraga/th: Santerin rekonstruktio yksittäis-*g:llä on luultavasti oikein, Petrin *harakka(s) kai pitäisi siis siirtää.

-kka-asujen selittämiseen ikonisuus ei liene välttämätöntä, vaan normaali diminutiivifunktiokin kelpaa: sama ilmiö *-ga-vartaloiden uudelleenmuokkautumisessa näkyy nimittäin myös ainakin vanhoissa slaavilaislainoissa piirakka ja saapikas. Diminutiivipäätteitä kyllä löytyy toisinaan vielä harakankin kokoisten lintujen nimistä, yleisenä ainakin lepinkäinen. Häkkiseltä (Linnun nimi: 362-363) löytyy muutama attestaatio myös esim. asuista neriäinen 'närhi' ja kuukainen ~ kuuskiainen 'kuukkeli'. --J. Pystynen (lähetä viesti) 27. huhtikuuta 2021 kello 21.37 (EEST)

Hyvä huomio. Selitykset voisi yhdistää, jos -kka oli alkujaan deminutiivinen, mutta -g-n kadottua kantasana jäi käytöstä ikonisuuden katkeamisen takia ja vain deminutiivijohdos säilyi.--Sjunttila (keskustelu) 28. huhtikuuta 2021 kello 16.30 (EEST)

Johdosetymologia

Petri Kallio on hiljattain esittänyt, että harakka voisi olla hara-sanan johdos. Harakalla on pitkä harottava pyrstö. SMS tuntee harakka-sanalle monia merkityksiä, jotka selittyvät haroittavasta muodosta tai asennosta. --Sjunttila (keskustelu) 3. tammikuuta 2023 kello 12.55 (EET)