Etymologiadata talk:imsm:piha

Page contents not supported in other languages.
Sanatista

Affrikaatat

Siirretty keskustelu sivulta Etymologiadata talk:imsm:piha/th:

Taitaa olla aika vähän esimerkkejä, joissa itämerensuomen h on kur *čč:n jatkaja. Onko kenelläkään tietoa, onko tätä (rinnastusta tai äänteenmuutosta) käsitelty viime aikoina tarkemmin missään? --Sholopainen (keskustelu) 12. syyskuuta 2020 kello 21.04 (EEST)

Sammallahtea tarkempaa tämän joukon etymologioiden käsittelyä en muista nähneeni, kannatusta äänteenmuutokselle sinänsä on kyllä senkin jälkeen ollut, esim. Petri ehdottaa "Kantasuomen konsonanttihistoriassa" kehitysreittiä *čč > *tš > *šš > *h. --J. Pystynen (lähetä viesti) 12. syyskuuta 2020 kello 23.28 (EEST)
Lisäsin nyt viitteen Aikioon (2014), en ollut huomannut hänen käsitelleen tätä sanaa lyhyesti. Sekä UEW:n *piča että Sammallahden *pičča ovat hänen mukaansa ongelmallisia, ja vokaalivastaavuudetkin epäsäännöllisiä ("deviant"), mutta rinnastusta ei käsitellä sen tarkemmin. --Sholopainen (keskustelu) 27. syyskuuta 2020 kello 16.29 (EEST)
Ei uudempi lähde, mutta bibliografisena pikkuhuomiona: Suomessa ehdotus *čč > *h tuntuu tulleen tunnetuksi vasta 80-luvulla Sammallahden (1988) myötä, mutta huomasin että hänen siteeraamansa Honti (1981) puolestaan saakin sen jo Moórilta (1952, ALH 2). Moórilla myös on jo näkemyksenä, että tämän vastineet ovat lisäksi permissä säilyneet soinnittomina. Ainoa selvä ja Sammallahdenkin hyväksymä esimerkki kuitenkin näyttäisi olevan juuri tämä *pičča (muissa onkin perm. š ja/tai itämerensuomessa jokin konsonanttiyhtymä kuten *jh tai *hl). Samassa jutussa kerättynä myös kaikenlaisia epävarmempia todisteita muista kielihaaroista sekä vastaavia perusteita kontrastille *ć : *ćć. --J. Pystynen (lähetä viesti) 15. maaliskuuta 2021 kello 20.03 (EET)