Etymologiadata talk:imsm:okci
Ims.-mordvalainen rinnastus
Siirretty keskustelu sivulta Etymologiadata talk:imsm:okci/th:
Mitä mieltä olette tästä rinnastuksesta? Zhivlovhan (2014) selittää tämän imsm-mordvavokaalisuhteen säännölliseksi omalla äännelaillaan (minulla ei ole sanomista vastaan). Yhteissuomalaisessa sanastossa on varhaiskantasuomi kysymysmerkillä.
Ajattelin, että tästä saisi hyvän ja kiinnostavan yleistajuisen sana-artikkelin hyvin vähällä vaivalla, mutta kyselen nyt eka, tuleeko mieleenne jotain vastaväitteitä tälle länsiuralilaiselle rinnastukselle.--Sholopainen (keskustelu) 11. kesäkuuta 2020 kello 19.53 (EEST)
- Aikio muuten toteaa E. Itkosen ja Aulis J. Joen juhlaseminaariojenteessa 2013, että tämä rinnastus ja ksm. *olki ~ md. *olgə ovat mahdollisesti lainaa niiden suppean levikin vuoksi. Mordvassa *o > u -muutoshan ei toteudu velaarinasaalin edellä ja käy mielessä, josko velaarispirantti, joka mordvassa varmaan on välivaiheena, esimordva *oɣtə, niin ikään estäisi muutoksen toteutumisen. Tosin *k:n etisessä asemassa supistuminen näyttää toteutuneen *soksə 'mato' > kmd. *suks. Niklas Metsäranta (keskustelu) 4. joulukuuta 2020 kello 17.46 (EET)
- Jokunen vuosi sitten olen pohtinut epäsäännöllisyyden selittämistä indoeurooppalaisina rinnakkaislainoina (asusta **(H)r̥ktos tjsp.), mutta kun nyttemmin IEistit ovat sitä mieltä että kreikan arktos-asun kt on ainoastaan täällä tavattava metateesiedustus, tämä pitänee hylätä. Niklaksen ehdotus voisi periaatteessa toimia, hyvä rinnakkaisuus on myös *sawə > *sowa-ńV > sovoń savi (siis näköjään *ow >> ov), mutta siitä en olisi varma onko mokšan ja ersän murteiden ft koskaan kiertänyt soinnillisen asun kautta vai onko tämä arkaismi suhteessa ersään. Ersässä on lainoja joissa venäjän х edustuu asussa vt, mikä tuntuisi viittaavan *kt:n kantamordvan edustuksen olleen soinniton *xt. --J. Pystynen (lähetä viesti) 4. joulukuuta 2020 kello 19.07 (EET)
- Niin varmaan täsmällistä ehtoa voi joutua vähän sorvaamaan. Niklas Metsäranta (keskustelu) 4. joulukuuta 2020 kello 22.22 (EET)
- Hyviä huomioita. Tosiaan viitteen Aikion ojenteeseen voisi lisätä , täällä nyt on pyritty viittaamaan vain painettuun aineistoon, mutta sen verran merkittävä (ja laajalti viitattu) ojenne on kyseessä, että viite olisi hyvä lisätä. --Sholopainen (keskustelu) 4. joulukuuta 2020 kello 21.52 (EET)
- Samahan periaatteessa on Aikion tuohon esitelmään pohjautuvassa SUSA 95 -jutussa (s. 46), jossa olki listataan substraattisanoiksi epäiltävien joukossa. --Juha Kuokkala (keskustelu) 16. joulukuuta 2020 kello 01.19 (EET)
oksi paikannimissä
Johtamaton muoto *oksi : *ohden näyttäisi säilyneen suomessakin monissa Oks(i)- ja Oh(d)en-alkuisissa paikannimissä. --Ante Aikio (keskustelu) 27. elokuuta 2022 kello 23.24 (EEST)