EVE talk:kota

Page contents not supported in other languages.
Sanatista

*Kota-sanueella on myös vähän tunnettu edustaja mansissa: ainoastaan 1700-luvun muistiinpanoissa esiintyvä кат ~ хот (< *kaat(ə)) (löytänyt Katz 1991, FUF 50). Yleistajuisilla sivuilla kai kuitenkin riittää jättää tällaiset marginaaliset refleksit mainitsematta. Mainitsen nyt kuitenkin tässä, noin muistutukseksi *kota-sanan tutkimushistoriasivun laatimista odotellessa.

Itse olen blogissa esittänyt että lisäksi selkupin *qwëččə 'kylä' voisi osin jatkaa tätä sanuetta: *č kyllä viittaa kantasamojedin 'aita'-sanueeseen (*wåč) kuten tämän etymologiaksi yleensä esitetään, mutta *q viittaa alkuperäiseen *k:hon. --J. Pystynen (lähetä viesti) 21. maaliskuuta 2020 kello 19.41 (EET)

Kiitoksia täydennyksistä. Tuo Katzin bongaama mansin sana oli jäänyt huomioimatta, vaikka tuon jutun olen kaiketi (?) joskus lukenut. Kyllä minun puolestani näitä marginaalisempiakin vastineita voidaan yleistajuisiin artikkeleihin lisäillä, muuten ne unohtuvat helposti, kuten tähänkin asti. Ja näitähän on hyvä täydennellä aina, nämä nyt ovat tällaisia luurankoja tässä vaiheessa vasta.
Tuon selkuppietymologiasikin taisin lukea joskus, mutta ei sekään tullut tätä kirjoittaessa mieleen. Kiinnostava tapaus kyllä.
Vielä tästä kyseisestä sana-artikkelista huomiona, että mainitsin epävarman arjalaisetymologian tässä yhteydessä siitä syystä, että tutkimushistoriallinen painolasti on aika kova, tuo kun esitetään melkein lähteessä kuin lähteessä. Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että epävarmoja tai vääriä lainaselityksiä ei välttämättä kannata näissä yleistajuisissa mainita, koska ne löytyvät (tulevaisuudessa) tutkimushistoriasivuilta kuitenkin. --Sholopainen (keskustelu) 21. maaliskuuta 2020 kello 19.58 (EET)
Pitäisin lähes varmana että tämä on jonkin sortin kulkusana, mutta toki ei mitenkään välttämättä nimenomaan ii-peräinen sellainen, koska levikkiä löytyy uralilaiskielistä kauemmaskin itään Siperiassa. Ihan mahdollista kai olisi jopa että tämä on nimenomaan uralilaiskielistä lähtöisin (samoin kuin esim. *kojəra 'koiraseläin > porohirvi > poro' joka on lainattu samojedin kautta jukagiiriin, tšuktšiin, evenkiin ym.). Tällaisten "etälainojen" mainitsemisperiaatteita voisi jatkon kannalta joskus miettiä, esim. SSA kun kuitenkin mainitsee vaikka ims. lainasanat venäjän murteisiin aika systemaattisesti. --J. Pystynen (lähetä viesti) 21. maaliskuuta 2020 kello 20.07 (EET)