2020 päivitys

From Sanat
Jump to navigation Jump to search

Sanat, Tieteen termipankki ja Nimiarkisto ja päivitetään vuoden 2020 aikana. Nämä wikisivustot sijaitsevat CSC:n ylläpitämässä ympäristössä. Päivitykset tekee Niklas Laxström.

Miksi päivitetään nyt?

Näiden wikisivustojen käyttämä versio MediaWiki-wikialustasta on tullut tuetun elinikänsä päähän. Siihen ei enää tulla julkaisemaan uusia tietoturvakorjauksia tai muita päivityksiä.

Vanhan ja tuettoman version käyttö vaikeuttaa wikisivustojen ylläpitoa ja alistaa tietoturvariskeille, joten päivitys on välttämätön.

Miten päivitys tapahtuu?

Nykyinen version on julkaistu kesäkuussa 2018. Uusin version on julkaistu syyskuussa 2020. Näiden välissä on kolme muuta versiota. Nykyisen ja uusimman version välillä on lukuisia muutoksia: virhekorjauksia, uusia ominaisuuksia ja muuttuneita rajapintoja.

Yleisesti käytössä olevat laajennokset tukevat hyvin MediaWikin uusia versioita. Sen sijaan vain näissä wikisivustoissa käytössä olevat laajennokset ja muut muutokset täytyy päivittää käyttämään uusia rajapintoja.

Haasteena on, että vuosien saatossa näitä laajennoksia ja muita muutoksia ovat tehneet eri henkilöt, jotka eivät välttämättä ole enää käytettävissä.

Tämän vuoksi päivitykset tehdään useassa osassa; yksi versio kerrallaan. Tämä antaa aikaa testaamiseen ja päivityksessä ilmenneiden virheiden korjaamiseen. Myös yksittäinen päivitys tapahtuu nopeammin, mutta niitä on useampia.

Päivittäjä testaa jokaisen päivityksen ensin testiympäristössä ja pyrkii tekemään tarvittavat muutokset ennen kuin päivitys viedään tuotantoon. Valitettavasti testattavaa on paljon, joten ei voida taata että kaikkia ongelmia havaittaisiin ennakkoon. Päivityksen jälkeen havaitut ja raportoidut virheet pyritään korjaamaan mahdollisimman nopeasti.

Miten tämä vaikuttaa minuun?

Suurin vaikutus käyttäjiin on, että päivityksien aikana wikisivustot ovat rajoitetusti käytettävissä. Tavoitteena on, että wikisivustot ovat koko ajan luettavissa, mutta päivityksen aikana niihin ei voi tehdä muutoksia. On myös mahdollista, että wikisivustot eivät ole lainkaan käytettävissä, mutta tämä aika pyritään pitämään mahdollisimman lyhyenä.

Päivitysten myötä korjaantuu useita tiedossa olevia vikoja. Lisäksi käyttöön tulee uusia ominaisuuksia. Myös käytettävyyttä ja kielitukea on parannettu.

Mikäli käytätte tai muokkaatte wikisivustoja ohjelmallisesti (botit, skriptit, yms. työkalut), saatatte joutua tekemään päivityksiä niihin. Mikäli käytätte suositeltuja rajapintoja kuten api.php:tä, on tämä kuitenkin epätodennäköistä, koska suositellut rajapinnat ovat hyvin vakaita ja niissä harvoin tehdään yhteensopivuuden rikkovia muutoksia.

Milloin päivitykset tehdään?

Päivitykset pyritään tekemään pidennettyinä perjantai-lauantai-sunnuntai viikonloppuina.

Päivitysten alustava aikataulu on:

  • Viikko 43: 23.–25. lokakuuta versioon 1.32 [valmis]
  • Viikko 45: 6.–8. marraskuuta versioon 1.33 [valmis]
  • Viikko 48: 21.–22. marraskuuta versioon 1.34 [valmis]
  • Viikko 50: 27.–29. joulukuuta versioon 1.35 [valmis]

Yhteystiedot

Voitte olla yhteydessä päivittäjään sähköpostilla <niklas.laxstrom AT gmail.com> esimerkiksi näissä asioissa:

  • wikisivuston täytyy olla käytettävissä tiettyinä päivinä: voiko päivitystä siirtää
  • minulla on botti / käytän tiettyä ominaisuutta paljon: voinko/voitko testata sen toimivuuden ennen päivitystä
  • havaitsin vian päivityksen jälkeen

Tiedossa olevat viat

  • Uusien semanttisen ominaisuuksien luonti ei onnistu käyttäen sivua Toiminnot:Luo_ominaisuus.